Krásna a elegantná Audrey Hepburnová na plátne žiarila

04.05.2014 Celý región

Brusel/Bratislava 4. mája (TASR) - Svetoznáma americká herečka Audrey Hepburnová sa narodila v belgickom Bruseli 4. mája 1929. V nedeľu by sa krásavica, módna ikona 50. a 60. rokov 20. storočia, dožila 85 rokov.

Vysoká Audrey Hepburnová s osím pásom priniesla americkému filmu nový typ krehkej a takmer detsky nevinnej krásy. Bola jednou z najznámejších tvárí filmového plátna druhej polovice 20. storočia, nositeľkou cien Oscar, Tony, Emmy a Grammy.

Audrey Kathleen Rustonová - Hepburnová pochádzala zo vznešenej rodiny, otec bol svetoznámym bankárom a matka sa mohla pýšiť titulom flámskej barónky. Po rozchode svojich rodičov začala navštevovať súkromnú dievčenskú školu v Londýne vo Veľkej Británii, kam sa spolu s matkou presťahovali. O niekoľko rokov neskôr sa presunuli do Holandska, kde počas nemeckej okupácie armády trpela depresiami a podvýživou.

Po oslobodení získala štipendium baletnej školy v Londýne, kde však skoro zistila, že jej výška je priveľkou prekážkou v naplnení jej sna. Začala si teda budovať kariéru modelky. Po účinkovaní v reklamnom spote ju oslovil producent, ktorý ju v roku 1948 obsadil do dokumentárneho filmu Nederlands in 7 lessen. V roku 1951 si zahrala v anglickom filme The Lavender Hill Mob (Zlaté veže) ako aj vo francúzskom filme Monte Carlo Baby.

Nadšená pre film

Herečka bola nadšená prácou vo filmovom priemysle a rovnako tak aj producenti. V roku 1953 sa presťahovala do Spojených štátov amerických. Svoju prvú hlavnú hereckú úlohu v nezabudnuteľnom filme Roman Holiday (Prázdniny v Ríme, 1953), kde si zahrala po boku Gregoryho Pecka, premenila hneď na Oscara. Celosvetovú slávu a uznanie získala doslova z jedného dňa na druhý.

Nasledovali filmy ako Sabrina (1954), War and Peace (Vojna a mier, 1956), Funny Face (Usmievavá tvár, 1957) a ďalšie. Za vrchol jej hereckej kariéry sa považuje rok 1961, keď stvárnila postavu Holly Golightlyovej vo filme Breakfast at Tiffany's (Raňajky u Tiffanyho).

Neskôr si zahrala v takisto nezabudnuteľnom projekte My Fair Lady (1964) a vo filme How to Steal a Million (Ako ukradnúť Venušu, 1966). V roku 1968 prestala natáčať a na plátno sa vrátila až vo filme s hercom Seanom Connerym Robin a Marian (1976). Jej posledným filmovým projektom bola snímka Always (Navždy, 1989).

Herečka hovorila viacerými jazykmi

Audrey Hepburnová sa objavila v mnohých filmových projektoch, plynule hovorila po anglicky, francúzsky, španielsky, taliansky a flámsky. Jej prirodzená krása, bezprostrednosť, povaha, elegancia a štýl očarili celý svet.

Po rozchode s Melom Ferrerom sa rozhodla usadiť - práve keď bola na vrchole kariéry. V roku 1969 sa vydala za doktora Andreu Dottiho, no aj tento zväzok napokon o 13 rokov neskôr stroskotal. Z manželstiev mala dvoch synov Seana Hepburna Ferrera a Luca Dottiho.

V roku 1988 sa Hepburnová stala vyslankyňou Detského fondu OSN (UNICEF). V tejto funkcii zotrvala až do 20. januára 1993, keď vo švajčiarskom Tolochenaz zomrela. Dožila sa 63 rokov. Na Hollywoodskom chodníku slávy má svoju hviezdu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vyberte región